بيمارستان هفده شهريور آمل
۱۳۹۹ شنبه ۳ آبان
br ENGLISH
تب مالت
تب مالت
 
 بيماري تب مالت يا بروسلوز به عنوان يكي از مهمترين بيماري هاي مشترك انسان و دام محسوب ميشود. عامل ايجاد كننده بيماري ميكروب مي باشد.
 تب مالت در انسان:

تب مالت از شير گاو ، گوسفند ، بز و خوك آلوده به انسان انتقال پيدا مي كند ولي از انسان به انسان ديگر منتقل نمي شود. تب مالت بر روي اعضاي خون ساز بدن مانند: مغز ، استخوان ، گره هاي لنفاوي و كبد و طحال تاثير ميگذارد. دوره هاي نهفتگي اين بيماري مي تواند بين 60-5 روز در برخي از موارد چندين ماه نيز باشد. در مردان 60-20 ساله اين بيماري شايعتر مي باشد.

راههاي انتقال از دام به انسان:

مصرف شير ، محصولات لبني و كره ، پنير و يا محصولات گوشتي حيوانات آلوده موجب سرايت بيماري به انسان ميشود. كم خوني وخيم و يا مشكلات معده و سابقه جراحي معده به دليل كاهش اسيد معده امكان بروز بيماري را بالا مي برد به طور كلي اين بيماري در ميان افرادي كه با حيوانات در تماس هستند مانند: دامداران ، كشاورزان ، قصابان و دامپزشكان شايعتر مي باشد.

 

علائم شايع:

لرز، تب متناوب و( تب و لرز) ، تعريق ، خستگي قابل توجه درد در هنگام لمس ستون فقرات ، سردرد و بزرگ شدن غده هاي لنفاري مي باشد.

در صورت ناكافي بودن مراقبت و درمان بيماري ممكن است بيماري مزمن شود و يا موجب معلوليت يا عفونت قلب ، استخوان ، مغز و يا كبد شود.

تظاهرات و عوارض عصبي:

سردرد ، دردتمام نقاط بدن ، ضعف ،سستي ، كوفتگي عضلات ، كم خوابي ، نگراني و تشويش ، افسردگي و هذيان مي باشد.

تشخيص:

تشخيص قطعي تب مالت با آزمايش خون انجام ميگيردو با درمان كامل معمولا 4-3 هفته بهبودي ديده ميشود. اطرافيان و اعضاي خانواده بيمار كه ممكن است از همان غذاي آلوده مصرف كرده باشند بايد معاينه شوند و آزمايش بدهند.

درمان:

درمان شامل يك دوره استراحت در رختخواب و مصرف آنتي بيوتيك است و جدا كردن بيمار از ديگران اغلب لازم نمي باشد.

 رژيم غذايي:

رژيم غذايي اين بيماران شامل :پروتئين ها ، قند  ، مايعات ، موادمعدني و ويتامين ها ميباشد. با توجه به اينكه بيمار مبتلا به تب مالت به رژيم غذايي پر  انرژي احتياج دارد اما بهتر است از غذاهاي نرم و ساده شروع شود و به تدريج به مقدار و نوع آن اضافه شود و اين عمل ادامه مي يابد تا زماني كه بيمار به برنامه غذايي عادي برسد. بهتر است از غذاهاي پرانرژي و نوشيدني و مايعات فراوان استفاده كرد.

پيشگيري:

·         خودداري از مصرف شير غير پاستورريزه ، پنير و ساير لبنيات و گوشت هاي تائيد نشدهاز طرف دامپزشكي

·         استفاده از وسايل محافظتي بدن مانند دستكش ، محافظ چشم ، پيش بند و.... در هنگام تماس با حيوانات يا گوشت و ساير محصولات

·         واكسيناسيون دام ها ، آموزش بهداشت به قصابان و افرادي كه با دام سروكار دارند.

 

 

·         پنير تازه و بي نمك قبل از مصرف به مدت 2 ماه در آب نمك قرار دهيد تا در صورت آلودگي ميكروب بيماري از بين برود.

·         ظروف مخصوص شير نوشيدن را قبل از استفاده با دقت كامل بشوييد.

·         شير دامي كه جديداً سقط داشته را مصرف نكنيد.

·         در صورت عدم دسترسي به شير پاستوريزه آنرا به مدت 20 دقيقه جوشانده و درحين جوشاندن مرتب به هم بزنيد تا تمام شير حرارت لازم را ببيند.

·         از مصرف خامه و بستني غير پاستوريزه خودداري نمائيد.

·         دام ها بايد برعليه تب مالت واكسينه شوند.

·         در زمان نظافت طويله ، دهان و بيني را با پارچه تميزي بپوشانيد.

·         قبل از دوشيدن شير از دام حتماً پستان دام و اطراف آن را با آب و صابون به خوبي بشوئيد.

·         از تماس مستقيم با بافتهاي آلوده حيوان خودداري نمائيد. ( بويژه ترشحات دستگاه ادراري ، تناسلي ودهان)

·         از كشتار پراكنده دامها در فضاي باز بايستي پرهيز نمود.

·         براي شناسايي حيوانات بيمار يا مشكوك با مامورين دامپزشكي همكاري مناسب را داشته باشيد.

·         از نگهداري دام آلوده در گله خودداري نموده و جهت حذف آن با نظر دامپزشكي اقدام نمائيد.

 

 

عوارض |

ناتواني بيمار

 

-افزايش درد

   

منافع |

بهبودي بيماري

كاهش درد وتب 

1398/07/20
Powered by DorsaPortal